Rejser til Laos

Laos er nok det mest afslappet og roligt land i Østen – her er ingen stress og jag. En rejse til Laos er en rejse tilbage i tiden, hvor tempoet følger solens rytme. Laos er et land med mange smukke og spændende gamle templer. Langt størstedelen af Laos´ befolkning er buddhister, og hver morgen kan man se munke gå rundt med tomme madskåle for at samle mad og offergaver fra befolkningen.
Den mægtige Mekong-floden og dens bifloder er landets vigtigste transportveje. Floden flyder gennem mange vigtigste byer, blandt andet stemningsfulde Luang Prabang og en af verdens mindste hovedstæder, Vientiane. Hovestaden har brede boulevarder, fransk arkitektur, patriciervillae og mange af Laos´ smukkest og vigtigste templer bl.a. det forgyldte That Luang helligdommen fra det 16 århundrede - en af landets vigtigste nationale symbol. Der bor ca. 755.000 indbyggere og er eneste by i Laos, hvor der er natteliv.

Luang Prabang er en charmerende og stemningsfulde gammel kongeby og er et UNESCO Verdens Kulturarv område. Byen omkranset af bjerge med smukke Kouang Si-vandfald. Der består af flere fald i forskellige niveauer, der alle ender i et turkis-farvet bassin, hvor der er mulighed for at dyppe fødderne i det kølige, klare vand. Det et af de smukkeste vandfald i Laos, som ligger ca. 35 km syd for Luang Prabang. 25 kilometer nord for byen ligger de hellige grotte, Pak Ou, der huser et utal af store og små buddha statuer.

Laos historie
I 14. århundrede blev kongerige Lang Xang dannet - Landet med en million Elefanter. som varede til det 18. århundrede, hvorefter blev landet erobrede af Thailand, der måtte overgive det til Frankrig og Fransk Indokina. Under anden verdenskrig var Japan kortvarigt inde over, før Laos fik sin endelige selvstændighed fra Frankrig i 1953. Herefter var der indre kampe mellem kommunister og royalistiske regering som havde støtte fra USA. Med hjælp fra Sovjetunionen og det kommunistiske Vietnam vand Kommunisterne kampen og har styret Laos siden 1975. Under Vietnamkrigen kastede USA flere bomber mod landet end der var blevet kastet i Europa under hele 2. verdenskrig. 85% af laoter lever af landbrug især ris og kaffe

Geografi
Ligesom Vietnam og Cambodia har Laos tidligere været en del af Fransk Indokina (landet blev besat af Frankrig i 1893), men landet blev anerkendt som en uafhængig nation den 1953..
Laos har ikke adgang til havet. Tilgengæld er det et fantastisk landskab omringet af bjerge, floder, store uberørt skovområder og mange smukke og kæmpe vandfald. Mekongfloden gennemskærer landet fra nord til syd, og dens jord er frugtbar og anvendes især til produktionen af ris.
Landet grænser op til Cambodja, Burma, Vietnam, Thailand og Folkerepublikken Kina. Landet dækker et område på 236.800 kvadratkilometer (ca. 5 gange større end Danmark)